Missbruk - beroendebeteende

Juli - 2015

Att fly från verkligheten och sig själv genom beteenden eller substanser som dövar. Yttre saker. Genom beteenden som får en att slippa komma i kontakt med det inre, beteenden som blir viktigare än allt annat och som till slut styr hela ens verklighet där man tappar kontrollen och blir slav under beroendet kan te sig på många olika sätt. Droger, sex, shopping, spel, träning, mat, relationer, ja listan kan göras lång. Missbruket, beroendebeteendet är ett faktum. 

 

Separationen

Genom alla de åren där jag mött människor med olika beroendeproblematik så brukar jag alltid säga att missbruket är resultatet av en separation mellan kropp och själ. Den separationen skapar ett tomrum. Det tomrummet skapar smärta och lidande. När vi är fullt ut i kontakt med vår själ/vårt inre, där finns ingen smärta eller separation. Där mår vi bra. Jag brukar likna det med att vi har sprungit ut från vårt inre slott och inte hittat tillbaka hem. Ju längre vi är borta, desto större blir smärtan.
Vi försöker i en slags panik att fylla detta tomrummet med något yttre, vi blir utifrånstyrda istället för inifrånstyrda. 

Min egen upplevelse

Jag har själv varit där. Var det inte destruktiva kärleksrelationer som blev min drog så var det shopping, arbete, träning, mat/godis, ett kraftigt festande, eller så var det andra personer som jag maniskt fokuserade på och ville hjälpa ifrån deras missbruk eller psykiska dåliga mående som för min del resulterade i ett fullt ut utvecklat medberoende. Ja som ni hör så har jag gått bytt beroenden men beteendet har varit detsamma hela vägen. Och till slut höll det på att knäcka mig totalt.

Min räddning när mitt medberoende var på vippen att ta kål på mig blev det inre arbetet i form av yoga, qigong och mindfulness och en mängd andra verktyg med fokus på det inre. Sakta men säkert byttes tomrummet ut mot mig själv, jag fyllde mig själv med mig och det själsliga arbetet blev det som vände hela skutan. Jag får jobba med det varje dag för medberoendet finns där och knackar mig på axeln varje dag och vill få ett grepp om mig igen. Men idag är jag stark, nu har jag lärt mig att hålla det i schack.

Varje möte med tillfrisknade missbrukare/beroendepersoner vittnar om samma sak, att det går att ta sig ur men det krävs arbete, ett dedikerat arbete.

Smärtan

Så vad skapar denna smärta inombords? Är det bara kopplad till sig själv eller kan den vara ärvd? När jag såg detta fantastiska och mycket intressanta klippet här nedan idag så föll poletten än mer på plats. Det han sa rimmande så sant med min egen erfarenhet och den historien som jag får höra nästan dagligen av alla de jag möter i mail och möten som alla vittnar om samma sak, även om historierna och människoödena är olika så är känslorna, upplevelserna och resultaten identiska. Något som detta fantastiska klipp av underbara Gabor Maté styrker ytterligare. 

Kom ihåg att det finns vägar ut! Har du frågor, vill ha stöd och hjälp i din process och konkreta verktyg att ta dig ur din situation så är du varmt välkommen att kontakta mig.
Lediga tider och bokning här.


 

Längre klipp med honom:

 

HÖR MIG BLI INTERVJUAD OM RELATIONER I PODCASTEN "JAG ÄR SJUK I HUVUDET", AV OCH MED VIKTOR ÅKERBLOM OCH JESSICA EKMAN HÄR NEDAN:

AVSNITT 1 - HÄR
AVSNITT 2 - HÄR
AVSNITT 3 - HÄR

 

 Du får gärna länka till mina sidor men EJ kopiera texterna! Tack!