Vägen tillbaka till hjärtat

Vid själslig utmattning och utbrändhet

Utbrändhet är resultatet av att under en längre tid tappat kontakten med vårt sanna jag. Genom att göra sig beroende av andra människors bekräftelse för att känna att man får sitt värde bekräftat och för att sträva efter att bli älskade och accepterade så tappar man sig själv.

I den stunden glömde vi bort att lyssna på vår inre röst, vårt sanna jag och då gav vi bort all vår kraft till omvärlden och lämnde ingenting kvar till oss själva. Vi har brände oss själva i båda ändarna efter vår strävan att duga till.

Det var precis det som hände mig, jag precis som så många andra fick många tecken på att jag var på väg åt fel håll. Om jag hade tänkt efter så sa kroppen ifrån men jag valde att inte lyssna. Till slut så hade jag drivit mig själv så långt och tömt mig själv totalt att jag inte längre hade någon livskraft kvar. Kroppen hade sagt ifrån.

Det som hände mig var att jag levde då fast i ett medärvt mönster där jag bar på andra människors pålagda värderingar och synsätt som inte överensstämde med den jag egentligen innerst inne var. Jag levde någon annans vilja utan att fråga mig själv vad jag innerst inne ville.

 

STRÄVAN EFTER ATT RÄCKA TILL

Vi blev lärda sedan barnsben att genom att prestera så fick vi beröm, uppskattning och kärlek och bevis på att vi duger och var duktiga. Vi kanske som barn bara blev sedda och uppskattade när vi var duktiga vilket ledde till att vi som vuxna fortfarande skulle vara duktiga och prestera för att känna att vi kunde duga för omvärlden och för att göra allt för att försöka få detta att stärka vår självkänsla men det fick oss snarare allt längre från oss själva.

Livet blev därmed en kamp efter en strävan att duga till, en strävan efter kärlek och godkännande.  Men denna eviga strävan fick oss att tömma oss helt och hållet och till slut tappade vi bort oss själva och tappade bort oss på vår egen livsväg. Det slutade med att kroppen sa ifrån och gjorde allt för att kalla tillbaka vår själ igen.

All denna kärlek vi söker kan bara vi själva ge oss. Vi sökte den utanför oss själva, vi la ansvaret i händerna på omgivningen att göra oss lyckliga och ge oss kärlek men den enda som kunde ge oss allt detta var vi själva.

 

Genom att stärka vår självkänsla, ta till oss alla våra delar som behöver läka ut och lyssna till vår egna behov och lära oss att älska och bekräfta oss själva så tar vi tillbaka vår kraft igen och vår egen inre läkning kan börja.