Är du en empat?

 

Plockar du upp och känner av andra människors mående, deras krämpor och deras tankar? Är du känslig för våldsamma eller andra hemska upplevelser via TV/filmer, tidningar eller när någon berättar något hemskt? Känner du den upplevelsen i din egen kropp som om det vore du som upplever eller har varit med om det? Har du svårt att skilja andra människors mående från ditt eget och mår du dåligt i stora folksamlingar där många människor och energier blandas? Svara du ja på någon av dessa frågor så kan du vara en empat.

Att vara en empat

Jag minns det så tydligt redan från jag var ett litet barn, känslan av att andra människors ord trängde in i min kropp, in i min själ. Det var som att det gjorde fysiskt ont och lämnade kvar en energi som var svår att få bort.
Jag riktigt kunde känna smärtan de talade om. Speciellt om någon mådde psykiskt dåligt eller om de berättar om något som hänt dem, en skada eller ett trauma. Då genast var det som om jag slungades in i deras känslor, att jag var mitt i upplevelsen och kände allting i min kropp. Hur mycket jag än försökte skydda mig så var det som om mitt försök till skydd var så skört att allt tog sig igenom. Upplevelsen gjorde att jag ofta kände mig väldigt annorlunda och som om ingen förstod mig.

De behövde inte heller klä sina upplevelser i ord, jag kände ändå. Kände deras mående i min kropp, kände deras känslor och hörde deras tankar även när de var i tystnad. Det var så jobbigt att bära så jag minns att jag ville hjälpa dom för att slippa känna alla dessa känslor i mig. Ville att de skulle må bra så känslan kunde släppa i mig.

Som barn drog jag mig mycket undan, satt för mig själv på mitt rum efter en dag i skolan och ju mer jag började förstå min egen känslighet så förstod jag att det var just därför. Något som många empater känner igen sig i. Att behöva dra sig undan från omgivningen för att kunna urskilja sig själv igen.

Att vara på tillställningar med mycket människor eller i stora folksamlingar, i kollektivtrafiken, på alla sätt där det är mycket intryck och mycket människor är det lätt för en empat att bli oerhört dränderad. Energin går rakt in, som om det går att läsa av vad människor egentligen säger med sin energi fast de säger något annat med munnen. Till att känna vilken i rummet som har ångest, eller kanske till och med är som en själv, som man kan möta blicken med mitt i rummet och i tyst samförstånd säger det mötet mer än tusen ord. Man förstår varandra. 
Alla dessa känslor som på en och samma gång tar sig in och upplevs i hela kroppen är väldigt uttömmande.

Att läsa dagstidningar, att titta på våldsamma scener på TV.n är också något som en empat har svårt för och för mig är det helt otänkbart. Som empat känner man direkt av personerna i filmens upplevelser som om det dom upplever händer i sin egen kropp. En känsla som är extremt jobbig. 

Det är inte bara människor som en empat kan känna av. Djur är något som empater också känner av och kan läsa. Likaså platser. Empater är oerhört känsliga för energier i både saker och ställen de kommer till. Speciellt i gamla hus eller platser där många energier har vistats i många år och mycket saker har hänt kan empater plocka upp händelser som skett och känna de i sin egen kropp. Sjukhus är också ställen som kan vara svårt för en empat att vistas i.

Denna förmåga är en fin gåva och kan vara till stor nytta både i relationer och i arbetslivet osv. men kan många gånger också kännas extremt tuff att bära om man inte har verkygen att handskas med den. För det finns vägar att hitta dit.

Känner du igen dig? Jag erbjuder samtal där jag kan vägleda dig i känsligheten. Ge dig verktyg att hitta hem till dig igen och fylla på. Lediga tider och bokning klicka här

HÖR MIG BLI INTERVJUAD OM RELATIONER I PODCASTEN "JAG ÄR SJUK I HUVUDET", AV OCH MED VIKTOR ÅKERBLOM OCH JESSICA EKMAN HÄR NEDAN:

AVSNITT 1 - HÄR
AVSNITT 2 - HÄR
AVSNITT 3 - HÄR

 

NYHET!

NU KAN NI ÄVEN FÖLJA MIG PÅ YOUTUBE, INSTAGRAM, FACEBOOK OCH SOUNDCLOUD: 

Youtube 
Instagram
Facebook
Soudcloud

Välkomna att följa mig!